Ultimat touringmaskin

Date torsdag, 31. januari 2019

Ultimat touringmaskin

Genom att dela en gemensam motor- och chassiplattform kommer nya ”Vingen” att vara tillgänglig som grundmodell GL1800 Gold Wing, och som en ”Touring”-utgåva med toppbox, som även kommer erbjudas med DCT och airbag. Beroende på version har upp till 48 kg sparats jämfört med föregående modell.

Motorn och chassit har utformats tillsammans, för att flytta förarpositionen framåt och skapa en mycket kompaktare motorcykel. Aluminiumramen är konstruerad runt framgaffeln, vilket möjliggör att flytta motorn framåt – eftersom framhjulet nu rör sig upp och ner i ett mer vertikalt plan, samtidigt som det ger högkvalitativ fjädringsprestanda och stabilitet fram tack vare dess styvhet och reducerade friktion. Fjädringens dämpning kan även justeras elektriskt.

Med optimerad storlek har den nya sexcylindriga boxermotorn inte förlorat något av vare sig sin effekt, vridmoment eller beroendeframkallande kraftleverans. Elektronisk gasreglering, Throttle By Wire, har lagts till, tillsammans med 4 körlägen, TOUR, SPORT, ECON och RAIN. Honda Selectable Torque Control (HSTC) upprätthåller optimalt bakhjulsgrepp medan fjädringsdämpning och kombibromssystemet (CBS) anpassas beroende på vilket körläge som väljs. Hill Start Assist (HSA) och automatisk tomgångsstopp ger användarvänlighet och förbättrar bränsleeffektiviteten.

Den manuella växellådan är nu 6-växlad. Den manuellt växlade modellen använder samma backsystem som tidigare design.

Framförallt erbjuder Gold Wing en helt ny känsla av frihet, med en kraftig förändring när det handlar om ren körglädje. Prestandaförbättringen matchas av ännu större nivåer av avkoppling: de snygga, aerodynamiskt effektiva, kåporna sveper runt föraren och den elektriska vinrutan anpassas efter önskemål, Sadeln ger komfort för hela dagen. Nya funktioner som smartnyckelsystemet, Apple CarPlay och Bluetooth-anslutning ger ännu högre grad av bekvämlighet.

  • Skarpa linjer med en modern form framhäver motorcykeln

 

  • Komfort, värmereglering och ventilation kraftigt förbättrat

 

  • Vindrutans höjd och vinkel elektriskt justerbar

 

  • Farthållaren fungerar smidigt via den elektriska gasregleringen (TBW)

 

  • 7-tums TFT-skärm för navigation och ljudinformation

 

  • Apple CarPlay låter Iphone-användaren använda sin enhet

 

  • Full LED-belysning och blinkers med automatisk avstängning

 

  • Smart key-manövrering ger smidig start och tillgång till bagageutrymmenDen tidigare versionen av Gold Wing hade en utåtriktad design och attityd. Den nya Gold Wing har en helt annan framställning och ersätter de avslappnade linjerna i den utgående modellen med en slimmad, mer atletisk stil. Nyckelordet som Hondateamet använde under utvecklingsarbetet var ” Raffinerad form, Snygg styling”.

Den presenterar en unik silhuett och extraordinär komfort med dynamiska egenskaper hos chassi och motor, förutom den traditionella Gold Wing-premiumnivån när det kommer till passform, finish och material. Den nya ”looken” är vågat framåtriktat, kombinerat med kåpornas kompakta förhållanden, som ger en energisk frontsignatur.

Huvudlinjen hos motorcykeln, som sträcker sig framifrån och bakåt, lyfter fram de olika övre och nedre chassidetaljerna samtidigt som den tydligt framhäver maskinens minskade storlek. En central del är kåpan med sina skarpa och plana ytor och den nyanserade aerodynamiska detaljeringen. Det lägger till en spänning som antyder den prestanda som erbjuds.

Inte att förglömma är motorcykeln själv, ”Wishbone”-framfjädringen, den sexcylindriga boxermotorn, avgassystemet i all sin funktionella skönhet. Tillsammans skapar denna design nyskapande stil, och otroliga nivåer av teknik och elektronik.

Den är förvisso både med mindre och vassare design, med starkt fokus på den nya estetiken, men de ansvariga för utvecklingsteamet hade också komfort, värmehantering och framförallt luftventilation högt på sin agenda.

Den tidigare motorcykelns stora kåpa var utformad för att skapa en ficka med stillastående luft bakom den, Det nya tillvägagångssättet är att kanalisera luftflödet runt föraren och passageraren, vilket ger en behagligt kylande bris. Det reducerade aerodynamiska draget har också hjälpt till att förbättra bränsleeffektiviteten.

Borta är också den stora vindrutan, som istället ersatts av en mindre, elmanövrerad ruta, som manövreras från vänster styrhalva. Det ger utmärkt vindskydd (med föraren och passageraren närmare rutan än tidigare) men samtidigt en känsla av utrymme och frihet när det behövs. Rutans vinkel och höjdjustering är steglös. Som tillval finns en större ruta, ett justerbart vindskydd för armarna och överkroppen och fixerade vind- och väderskydd för benen och fötterna.

Sett ur sadelperspektivet åtskiljs förare och passagerare, ungefär som den gamla modellen – där föraren kan njuta av körningen, medan passageraren kan luta sig tillbaka och njuta av turen. Förarens sadelform är bekväm och stödjande samtidigt som den gör det möjligt att byta körställning för att njuta av Gold Wing, och enklare nå marken med fötterna.

All belysning är av LED-modell. Den nedre delen av strålkastarna använder 5 polerade optiska linser på båda sidor för att skapa en ”Jewel-Eye”-ljusbild. Med hjälp av strålkastare (i övre delen) skapas ett tredimensionellt intryck. Främre blinkers är integrerade i backspeglarna och blinkersfunktionen avbryts automatiskt, systemet jämför fram och bakhjulens hastighet, slirfunktionen bidrar också till högkvalitativ nedväxlings-känsla. Backmekanismen är exakt som den var hos den tidigare Gold Wing.